Yhdistyksen nimi on Seinäjoen Kennelkerho ry ja sen kotipaikka on Seinäjoen kaupunki.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää koiraharrastusta sekä tukea puhdasrotuisten koirien käytön edistämistä Etelä-Pohjanmaan alueella. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää näyttelyitä, tapahtumia, kokeita, kursseja ja koulutustilaisuuksia; on mukana muussa, koiraharrastukseen liittyvässä toiminnassa; sekä antaa jäsenilleen opastusta alan kehityksessä.
Yhdistys voi omistaa kiinteistöjä, ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia, muodostaa rahastoja määrätarkoituksiin vapaaehtoisilla maksuilla sekä asianomaisella luvalla järjestää arpajaisia, rahankeräystä ja yleisiä huvitilaisuuksia.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys on jäsenenä Suomen Kennelliitto – Finska Kennelkllubben ry:ssä, Suomen Palveluskoiraliitto ry:ssä ja Etelä-Pohjanmaan Kennelpiiri ry:ssä.
Yhdistyksen jäseniä ovat yksityiset henkilöt, jotka hallitus jäseniksi hakemuksesta hyväksyy. Jäsenet ovat vuosijäseniä, jotka maksavat vuosittain vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun.
Vuosikokous voi 3/4 äänienemmistöllä kutsua jonkun yksityisen henkilön yhdistyksen kunniajäseneksi, joka ei ole jäsenmaksuvelvollinen.
Hallitus voi katsoa eronneeksi jäsenen, joka ei ole maksanut vuotuista jäsenmaksuaan kalenterivuoden loppuun mennessä. Eronneelle tai erotetulle jäsenelle ei makseta jäsenmaksuja takaisin, eikä hänellä ole oikeutta yhdistyksen omaisuuteen.
Yhdistyksen lainmukaisena hallituksena toimii vuosikokousten välisen ajan yhdistyksen jäsenistä valittu hallitus, johon kuuluu vuosittain valittava puheenjohtaja sekä vähintään neljä (4) tai enintään kahdeksan (8) kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittavaa jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan sekä muut mahdolliset toimihenkilöt. Hallitus on kokouksissaan päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi, on läsnä. Hallituksen jäsenistä eroaa vuosittain puolet, aluksi arvan mukaan.
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, kaksi yhdessä, joista toisen on oltava puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
Lisäksi hallitus voi myöntää tarvittaessa nimenkirjoitusoikeuden toimi- tai luottamushenkilölle.
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistykselle valitaan vuosittain yksi toiminnantarkastaja sekä hänen varahenkilönsä. Toiminnantarkastajien on toimitettava tilinpäätösaineisto toiminnantarkastuslausuntoineen hallitukselle ennen vuosikokousta.
Yhdistyksen vuosikokous on pidettävä huhtikuun loppuun mennessä. Ylimääräinen kokous kutsutaan koolle hallituksen toimesta, tai kun vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta vaatii ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta sähköisten tiedotuskanaviensa kautta.
Yhdistyksen kokouksessa jokaisella jäsenmaksunsa maksaneella, 15 vuotta täyttäneellä jäsenellä, yksi ääni läsnä olevana. Päätökset tehdään ehdottomalla enemmistöllä, ellei yhdistyslaissa tai näissä säännöissä ole toisin määrätty. Äänestykset ovat avoimia, ellei vähintään 1/10 läsnä olevista äänioikeutetuista jäsenistä vaadi suljettua lippuäänestystä. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaalissa arpa, ja muissa asioissa se mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut.
Vuosikokouksessa on käsiteltävä seuraavat asiat: – Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä valitaan tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa – Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus – Hyväksytään kokouksen työjärjestys – Esitetään hyväksyttäväksi hallituksen laatima toiminnantarkastuskertomus ja varainhoitokertomus sekä toiminnantarkastajien antama lausunto – Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta – Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille – Valitaan yhdistykselle puheenjohtaja jäsenten keskuudesta – Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle – Valitaan vuosikokousten väliselle ajalle toiminnantarkastaja sekä hänen varahenkilönsä – Määrätään jäsenmaksujen suuruus seuraavalle vuodelle – Esitetään hyväksyttäväksi toimintasuunnitelma ja talousarvio – Valitaan edustaja Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n, Suomen Palveluskoiraliitto ry:n ja Etelä-Pohjanmaan Kennelpiiri ry:n kokouksiin – Käsitellään muut esityslistalla olevat asiat
Jäsenen, joka haluaa asian vuosikokouksen käsiteltäväksi, on se kirjallisesti esitettävä hallitukselle helmikuun loppuun mennessä.
Asioita, joita ei ole mainittu kokouskutsussa, voidaan päättää vain täysin yksimielisellä päätöksellä.
Järjestämänsä toiminnan aikana tai sen ulkopuolella yhdistys ei ole vastuussa mahdollisista koirankoulutuskentällä tai -hallissa koirille tai omistajille tapahtuvista vahingoista.
Näiden sääntöjen muuttamiseen vaaditaan yhdistyksen kokouksen päätös, jota vähintään 2/3 annetuista äänistä on kannattanut.
Yhdistyksen purkamiseksi vaaditaan vuosikokouksen, ja toisen, vähintään kuukauden kuluttua pidettävän kokouksen päätös, jota molemmissa vähintään 3/4 annetuista äänistä on kannattanut.
Jos yhdistys purkautuu, käytetään sen jäljelle jääneet varat viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti koiraharrastustoiminnan hyväksi. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
Muuten noudatetaan mitä yhdistyslaissa säädetään.
Nämä säännöt on hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa 17.5.2019.